geertui_windels.jpg

‘Rode speelt communautaire stokebrand’, zegt schepen Windels

woe 21 dec 2016

De faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode maakt 15.000 euro vrij voor een campagne om Franstaligen eraan te herinneren dat ze hun documenten in het Frans kunnen aanvragen. “Dit is communautaire stokebrand spelen”, reageert de Vlaamse schepen Geertrui Windels (Respect).

In de nasleep van de niet-benoeming van Veronique Caprasse (UNION) als burgemeester van Kraainem, oordeelde de Raad van State dat Franstaligen in de faciliteitengemeenten maar om de 4 jaar een taalkeuze moeten maken. Ze hoeven dus met andere woorden niet bij elk document een Franstalige vertaling aan te vragen zoals de omzendbrief Peeters destijds bepaalde. In Rode maakt het gemeentebestuur nu 15.000 euro vrij voor een campagne om de inwoners hieraan te herinneren.

Volgens Vlaamse schepen Geertrui Windels is dit weggegooid geld. Als de Franstalige meerderheid hierover wil communiceren kan dit volgens haar ook gratis via de gemeentekrant. “Nu spendeert Rode meer geld aan een campagne dan het budget dat wordt vrijgemaakt voor de verenigingen. Dit is communautaire stokebrand spelen”, aldus schepen Windels vanmorgen in gesprek met Radio 2.