11 camera’s met nummerplaatherkenning langs A12

woe 2 sep 2015

Er komen 11 camera's met automatische nummerplaatherkenning aan de op-en afritten van de A12 in Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise. 

Met die zogenaamde slimme camera's wil de politiezone KLM een halt toeroepen aan het stijgend aantal woninginbraken in de gemeenten. “Wij hebben vastgesteld dat de criminaliteit zich vooral afspeelt rond die A12, vooral wat betreft inbraken in woningen”, verduidelijkt Ailain Meerts, korpschef van de politiezone KLM.

De camera's nemen een foto van alle voorbijrijdende voertuigen en scannen ook de nummerplaat. Als een wagen geseind staat, omdat hij bijvoorbeeld gestolen of niet verzekerd is, dan krijgt de politie daar onmiddellijk een melding van en kan ze optreden. De gegevens worden ook 30 dagen bewaard, zodat ze ook achteraf geraadpleegd kunnen worden.

De totale kostprijs van de camera's bedraagt 320.000 euro. Een zware inspanning, maar de camera's hebben hun diensten al bewezen in de Druivenstreek, Mechelen en Turnhout. De zone KLM wil in de toekomst samenwerken met andere politiezones om het netwerk van camera's sluitend te maken. De camera's in de zone KLM zullen nog voor het einde van dit jaar in werking zijn.