dsc_1390_large.jpg

15-jarige Jan uit Dilbeek brengt eigen bier op de markt

zon 4 dec 2016

De 15-jarige Jan Panneels uit Dilbeek heeft samen met cartoonist en meesterbrouwer Erwin Vanmol een eigen bierrecept ontwikkeld. Het is een mooi evenwichtig bier dat zeer smaakvol is maar toch minder alcohol bevat dan een gewone pils: het Janimal-bier. De jonge bierbrouwer wil er nu 1600 liter van laten brouwen. Daarom is hij gestart met een crowdfundingactie. 

Het recept zag het levenslicht in de microbrouwerij van cartoonist Erwin Vanmol. De 15-jarige Jan was steeds in de buurt wanneer er een nieuw bier werd ontwikkeld. En intussen heeft hij ook zijn eigen recept uitgewerkt. Daarvan wil hij nu 16 hectoliter produceren, een symbolisch cijfer. "Jan wordt namelijk eind februari pas 16 jaar. Als grap noem ik hem de 'Max Verstappen van de bierwereld', want deze autocoureur nam al deel aan Formule 1-wedstrijden nog voor hij 18 was en dus ook nog voor hij met een gewone wagen op de openbare weg mocht rijden. Omwille van zijn jeugdige leeftijd mag Jan nog geen bier drinken, maar ruiken aan de ingrediënten en proeven van het wort mag en kan hij wel!", glimlacht Erwin Vanmol.

Jan begrijpt niet dat sommige jongeren plezier beleven aan overmatig alcoholgebruik. Jongeren en volwassenen zouden volgens hem beter kiezen voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Met zijn vlasblond Janimal-bier (3,3%)  wil hij bewijzen dat iets smaakvols niet noodzakelijk veel alcohol dient te bevatten.  Maar zo’n productie kost natuurlijk handenvol zakgeld dat hij niet heeft. Daarom start Jan een crowdfundingactie. Met de opbrengst wil hij de productie van zijn allereerste bier financieren en ook een bakfiets kopen waarmee hij de klanten en de cafés in de buurt kan bevoorraden.

Wie zijn project steunt, wordt beloond met Janimal-bier, flessenopeners, proefsessies of een B&B-overnachting. Ondernemers, die aan hun medewerkers of klanten een speciaal geschenk willen geven, kunnen via de crowdfundingactie flessen bestellen met hun bedrijfslogo of -naam op het etiket gedrukt. Cartoonist-brouwer Erwin zorgt alvast voor een leuk etiketontwerp. Meer info vind je op www.janimal.be.