Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

19-jarige die brutale homejackings pleegde in Halle en Beersel, krijgt nieuw proces

19-jarige die brutale homejackings pleegde in Halle en Beersel, krijgt nieuw proces

Het proces tegen één van de vermoedelijke daders van een reeks brutale homejackings in Lembeek (Halle), Beersel en Waterloo moet worden overgedaan. Volgens de rechter zijn de feiten zo ernstig dat het dossier moet behandeld worden door drie rechters. Maar omdat dit niet gebeurd is, moet het hele proces worden overgedaan. 

Het parket eist tegen de 19-jarige verdachte 15 jaar cel. Volgens de openbare aanklager zijn de feiten zo ernstig dat dit evengoed een assisenzaak had kunnen worden. Bij één van de feiten moest een 8-jarig jongetje toezien hoe zijn grootvader verschillende messteken kreeg toegediend. Een ander slachtoffer belandde in coma toen hij meermaals met een ijzeren staaf op het hoofd werd geslagen.

De 19-jarige verdachte kwam 2 jaar geleden vanuit Marokko naar Europa maar hij raakte al snel in de criminaliteit. In juni van dit jaar werd hij al tot 18 maanden cel veroordeeld voor een reeks diefstallen die dateren van 2016 en 2017. De homejackings dateren van eind 2016. In november sloeg hij een eerste maal toe in Beersel. In december sloeg hij, samen met een andere dader, toe in Lembeek (Halle). Daar werd een man zodanig toegetakeld dat hij in een coma belandde en nog steeds arbeidsongeschikt is. Nadien pleegden ze opnieuw een homejacking in Waterloo. In maart van dit jaar werden ze opgepakt. De minderjarige verdachte bekende alles, maar de meerderjarige verdachte ontkent een deel van de feiten.

De correctionele rechtbank in Brussel heeft echter nog geen oordeel geveld. De rechter is van oordeel dat de feiten zo ernstig zijn dat het dossier moet behandeld worden door 3 rechters. Dat is niet gebeurd en dus krijgt de jongeman een nieuw proces.