200 miljoen euro voor gemeenten die willen fusioneren

don 5 mei 2016

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor het ontwerpdecreet rond de gemeentefusies. Gemeenten die willen fusioneren krijgen een schuldverlichting van maximaal 500 euro per inwoner. Maar in onze regio is er voorlopig weinig interesse voor zo’n fusie.

Gemeenten die overgaan tot een fusie moeten dit voor eind 2017 door beide gemeenteraden gestemd hebben. Zij krijgen dan een bonus in de vorm van een overname van hun schulden door de Vlaamse overheid met een maximum van 20 miljoen euro per samenvoeging. Negentien gemeenten hebben intussen een aanvraag ingediend. Een adviesbureau zal voor hen nu onderzoeken wat de voordelen zijn van een verregaande samenwerking of fusie.

Weinig animo in Halle-Vilvoorde

In Halle-Vilvoorde is er voorlopig weinig animo voor zo’n fusie. Enkel Nadia Sminate, NV-A burgemeester van Londerzeel, wil een referendum houden over een mogelijke fusie tussen haar eigen gemeente en buurgemeenten als Meise, Kapelle-op-den-Bos en Merchtem. (Lees ook: ‘Sminate wil referendum over fusie gemeenten’)

Welke fusies zijn mogelijk in Halle-Vilvoorde?

Het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES) maakte in 2014 een studie over welke gemeenten in Vlaanderen het best zouden fuseren. Daardoor zou het aantal gemeenten kunnen gehalveerd worden van 308 naar 152 nieuwe en grotere gemeenten en steden.

In de denkoefening is VIVES ervan uitgegaan dat elke gemeente met minder dan 15.000 inwoners het best kan fuseren met een grotere buurgemeente. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de provinciegrenzen. Zo suggereert VIVES om Affligem met Aalst te laten fuseren, Liedekerke zou toegevoegd worden aan Denderleeuw en Roosdaal aan Ninove. Ook met de grenzen van het arrondissement wordt geen rekening gehouden. Zo zouden Hoeilaart en Overijse één geheel vormen met Huldenberg. Ook opmerkelijk is dat in de studie alle Pajotse gemeenten zouden toegevoegd worden aan Halle. (kaart VIVES)

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"46085","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"318","width":"610"}}]]