werken_woluwedal10.jpg

Aanslepende werken Woluwedal: 'de schande voorbij'

vrij 15 dec 2017

De Zaventemse burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD) vraagt Vlaanderen om de wegwerkzaamheden in het Woluwedal zo snel mogelijk te beëindigen. “Elke dag dat de werf aan het Woluwedal er nog staat, is reeds vier maanden en een dag te lang,” zegt Holemans. Vier maanden na de vooropgestelde deadline van het project, is de eerste fase van de werkzaamheden nog niet afgerond. “Dit is de schande voorbij,” vindt de burgemeester. Wegen en Verkeer betreurt de vertragingen aan de werkzaamheden en zegt dat dit ook voor hen ongezien is.

Bij de start van de werken op de R22 twee jaar geleden, werd vooropgesteld dat de werf in augustus 2017 klaar zou zijn. De werkzaamheden werden echter meerdere keren stilgelegd, waardoor nu de eerste fase nog niet eens klaar is.

De herinrichting van het Woluwedal aan de Woluwelaan in Zaventem en buurgemeente Kraainem omvat nieuwe kruispunten en rioleringen. De werken veroorzaken heel wat hinder voor de omwonenden en handelaars. Volgens burgemeester Holemans was en is de situatie onmenselijk: “Als gemeentebestuur krijgen we tal van klachten van onze inwoners over dit alles, maar gezien we geen wegbeheerder noch bouwheer zijn, staan we machteloos.”

'Beloftes niet waargemaakt'
De burgemeester laakt het gebrek aan communicatie tussen de Vlaamse overheid (de bevoegde minister van Mobiliteit, Ben Weyts en Het Agentschap Wegen en Verkeer) en de betrokken wijken en gemeenten. De gemaakte beloftes worden niet waargemaakt, zegt ze. “Er was ons beloofd dat de eerste fase van de werken tegen december 2017 afgerond zou worden. Daarna zou Wegen en Verkeer de werfzone vrijmaken, zodat het verkeer in afwachting van fase 2 opnieuw in alle richtingen vlot kon rijden. Daarbij zouden de kruispunten van de Leuvensesteenweg en de Tramlaan/Oudstrijderslaan worden opengesteld, net zoals de gewestweg Woluwedal.”

Burgemeester Holemans beseft dat het al lang duidelijk is dat de vooropgestelde deadline voor het beëindigen van de werken niet gehaald zou worden. "Toch hadden we verwacht dat er meer inspanningen geleverd zouden worden vanuit het gewest en het Agentschap Wegen en Verkeer, uit respect voor onze getroffen handelaars en inwoners," klinkt het.

Reactie Wegen en Verkeer
Het Agentschap Wegen en Verkeer betreurt de vertragingen bij de werkzaamheden en zegt dat dit ook voor hen ongezien is.

Vanaf 21 december zou het verkeer in de werfzone wel vlotter moeten verlopen. De aannemer zal dan een zone vrijmaken die nu nog voor werftransport gebruikt wordt. Hierdoor zal het verkeer richting Diegem/Vilvoorde vlotter kunnen rijden. Ook op oprit van de E40 richting Leuk zal vlotter bereikbaar zijn.

Eind februari/maart zal de volledige werfinrichting verwijderd worden. Dan zullen alle kruispunten opnieuw opengesteld worden en zal het verkeer kunnen circuleren zoals voor de werken. De situatie voor de handelaars en bewoners van de wijk rond de Jozef Van Dammestraat in Sint-Stevens-Woluwe zal dan verbeteren, want tijdelijke circulatiemaatregelen en afsluitingen zullen worden opgeheven.

Binnenkort komt er een tweede aannemer voor de werken. “Het voordeel is dat hij de tweede weghelft integraal zal kunnen heraanleggen en dus niet zal moeten verder werken op de realisaties van de eerste aannemer,” klinkt het bij Wegen en Verkeer.