uplace.jpg

Akkoord over een kleiner Uplace

vrij 13 feb 2015

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het ruimtelijk uitvoeringsplan voor Uplace, het grote winkel- en belevingscomplex in Machelen. Dat meldt deredactie.be. De ruimte voor kleinhandel rond Uplace verkleint wel met een derde. 

De Vlaamse regering heeft vanavond uren vergaderd om een oplossing te zoeken voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor de noordrand van Brussel, waarin ook Uplace zit vervat. De Raad van State heeft dat GRUP in juni 2014 vernietigd omdat er niet genoeg garanties waren rond de mobiliteit. 

Volgens deredactie.be is er nu dus een akkoord over een Uplace 'light'. Er komen minder kantoren en in de hele zone Machelen komt er een derde minder ruimte voor kleinhandel. Volgens Vlaams minister van Economie Muyters zal het gebied daardoor gevoelig minder verkeer aantrekken. Aan de 5500 vierkante meter winkelruimte van Uplace zelf wordt niet geraakt. De regering vraagt wel garanties voor de mobiliteit, zoals een hoog frequente busverbinding.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt, een vurige tegenstander van Uplace, reageerde al vernietigend op Twitter:

[[{"type":"media","viewmode":"medialarge","fid":"26015","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"217","width":"480"}}]]

'Vlaamse regering organiseert de stilstand'

Eerder op de avond waarschuwde Vilvoords burgemeester Hans Bonte in Terzake nog voor de gevolgen van het project. Bonte, ook al een hevige tegenstander van Uplace, zei dat de Vlaamse regering de stilstand organiseert als ze haar fiat geeft voor een megacomplex dat zo veel extra autoverkeer aantrekt. Volgens Bonte dreigt de regio haar economische troef, de centrale ligging, op die manier kwijt te spelen. Hij snapte naar eigen zeggen ook niet waarom er 480 miljoen overheidsgeld wordt geïnvesteerd in de ontsluiting van een privé-initiatief als Uplace.

Minister Muyters benadrukte na afloop van de vergadering dat Uplace wel degelijk zelf moet opdraaien voor de mobiliteitskosten die specifiek voor het winkelcentrum  worden uitgevoerd. Dat zal volgens Muyters duidelijk in de nieuwe Brownfieldconvenant staan. Ook die convenant, een overeenkomst om vervuilde gronden te saneren alvorens er een project te starten, was door de Raad van State geschrapt wegens belangenvermenging van de Vlaamse overheid. 

Nieuw openbaar onderzoek

Het gaat wel nog maar om een voorlopig ruimtelijk uitvoeringsplan. Er volgt nu een openbaar onderzoek dat zes maanden duurt. Eventuele bezwaren worden in het najaar opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse regering, die dan een definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan kan vaststellen. Pas daarna kan Uplace een bouwvergunning aanvragen.