Asperges laten op zich wachten

don 5 apr 2018

De aspergekwekers in onze regio zitten met het handen in het haar, want de bodem is voorlopig te koud om de lekkernij te kweken. "Door de koude winter begint het aspergeseizoen later dan anders. De asperges die nu in de winkel liggen, zijn bovendien ook erg duur. Het wordt geen goed jaar voor ons,” vertelt een kweker uit Londerzeel aan Radio 2.

Volgens de kweker moeten de mensen nog minstens twee weken wachten voor er asperges uit de grond komen, bijna een maand later dan vorig jaar. Vooral de aanhoudende nachtvorst en natte gronden maken dat ze op heel wat aspergebedrijven tijdelijk technisch werkloos zijn.

Daar zal snel verandering in moeten komen, want het aspergeseizoen eindigt al op 24 juni. Het slechte weer heeft ook een invloed op de prijs. “Als het warmer wordt, zullen we veel asperges kunnen telen. Maar dat plotse overaanbod maakt dat de prijs van het product zal dalen, wat nefast is voor de inkomsten. Het wordt geen goed jaar voor ons,” zegt de kweker aan Radio 2.

De asperges die je nu al koopt, zijn dan weer bijzonder duur. Die komen uit de serres, maar omdat maar weinig kwekers dat doen, betaal je vandaag al snel 20 euro per kilo van het witte goud.