Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Bergensesteenweg Sint-Pieters-Leeuw krijgt facelift in 2019

Bergensesteenweg Sint-Pieters-Leeuw krijgt facelift in 2019

Wegen en Verkeer werkt aan een voorontwerp voor de herinrichting van de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw. De gewestweg wordt daarbij volledig heringericht van aan het kruispunt met de Ruisbroeksesteenweg tot aan het kruispunt met de Brusselbaan (IKEA). De bedoeling is dat de werken starten in 2019.

Tot het eind van de regeerperiode in 2019 investeert minister van Mobiliteit Ben Weyts nog 5,8 miljard euro in de Vlaamse mobiliteit. Het leeuwendeel gaat naar werken aan de weg (2,7 miljard euro). Daarin zit ook de heraanleg van de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw vervat.

De Bergensesteenweg is een zeer drukke maar gevaarlijke gewestweg die Brussel verbindt met Sint-Pieters-Leeuw en Halle. De huidige situatie met wagens die langs alle kanten de steenweg oprijden houdt teveel risico’s in voor de weggebruiker en veroorzaakt ook vaak files.

De bedoeling is nu om er een veilige gewestweg van te maken met een betere doorstroming en met een volwaardige infrastructuur voor fietsers en voetgangers. Zo denkt Wegen en Verkeer aan de aanleg van ventwegen (zie foto boven) tussen de Brusselbaan en de Van Cotthemstraat. Dat zijn parallelwegen naast de hoofdweg en die enkel door de klanten van handelszaken en omwonenden zal gebruikt worden. Daardoor wordt het aantal kruisende bewegingen van voertuigen verminderd.

Ook de laatste zwarte kruispunten worden weggewerkt. De voorbije jaren werden al de kruispunten aan de Lotstraat (2009), de Alsembergsesteenweg (2012) en het kruispunt aan de Makro (2013) verkeersveiliger gemaakt. In een volgende fase zal het kruispunt van de Georges Wittouckstraat veiliger gemaakt worden.

Na de facelift zal de Bergensesteenweg ook fraaier en aangenamer ogen voor omwonenden en gebruikers. (simulatiefoto Wegen en Verkeer)