markt_vilvoorde.jpg

Bonte ontkent dat schorsing door gouverneur de werken aan parking Vilvoorde zal vertragen

woe 4 jan 2017

De bouw van een ondergrondse parking op de Grote Markt in Vilvoorde dreigt volgens oppositiepartij Vilvocraten opnieuw vertraging op te lopen. Provinciegouverneur De Witte heeft immers twee collegebesluiten geschorst die bepaalden welk extern bureau de werken mocht opvolgen. Maar volgens burgemeester Hans Bonte (Sp.a)  starten de werken gewoon zoals gepland.

De aanstelling van zo’n extern bureau is nodig omdat de stad zelf niet over de nodige technische expertise beschikt om de bouw van een ondergrondse parking tot een goed einde te brengen. Daarom wordt een bureau ingeschakeld dat de bouw en begeleiding opvolgt vanaf de planbespreking tot de oplevering. De stad had hiervoor zo’n 22.500 euro vrijgemaakt.

Maar Alain Van Hende van oppositiepartij Vilvocraten stelde vast dat de toewijzing van de opdracht niet gebeurde volgens de wet op de overheidsopdrachten en diende een klacht in bij provinciegouverneur.

De Witte volgde de argumentatie van Van Hende en heeft twee collegebesluiten ter zake geschorst. “Door de schorsing van de aanstelling van dit extern bureau vervalt dus de opvolging en dreigen de werken die reeds in voorbereiding zijn verder vertraging op te lopen. Het zou immers onverantwoord zijn om onder meer veiligheidsrisico's te lopen door de afwezige opvolging van de stad Vilvoorde van de aannemers die in dienst van het parkeerbedrijf Apcoa de werken zullen uitvoeren, tenzij men Apcoa totaal vrij spel zou geven. De schuld van de mogelijke vertraging van de werken ligt integraal bij het Vilvoords schepencollege”, reageert fractieleider Van Hende. “Het is merkwaardig dat de Vilvoordse meerderheid tot tweemaal toe de wettelijke regels aan haar laars lapt. Ofwel gebeurde dit moedwillig, ofwel is het pure onkunde”, besluit Van Hende. 

Burgemeester Bonte ontkent vertraging

Burgemeester Bonte ontkent echter dat de schorsing de werken zouden vertragen. "Het inschakelen van zo'n extern bureau is immers geen verplichting. We kunnen de werken even goed opvolgen met onze eigen diensten. Alleen geven we de voorkeur aan een extern bureau gezien de clompexiteit van de werken", verduidelijkt Bonte. "Bovendien is er intussen een nieuwe procedure opgestart voor de toewijzing van de opdracht en ook deze zit in een finale fase. Dus de start van de werken zal in geen geval vertraging oplopen zoals Van Hende suggereert", besluit de Vilvoordse burgemeester.