knipsel.png

Brussels Airport renoveert dak Sky Hall

vrij 17 aug 2018

Op Brussels Airport is begonnen met de renovatie van het dak van de Sky Hall. Dat is de oude inkomhal van de luchthaven die gebouwd werd in het expositiejaar 1958. Die hal is de laatste restant van het oorspronkelijke luchthavencomplex en daarom doet Brussels Airport er alles aan om dit stuk modernistisch erfgoed te bewaren. Vorig jaar werd de glazen façade gerenoveerd en nu is het dak aan de beurt. De renovatie blijkt een heikele klus te zijn. 

Om de klus te realiseren moeten onder andere 3 tweedelige stalen spanten van 55 meter en 53,5 ton in de dakstructuur van de Sky Hall worden getild. De spanten moeten behoedzaam in de 60 jaar oude dakstructuur worden neergelaten. De spanten rusten op de oorspronkelijke steunpunten die werden verstevigd. Daarbovenop komt een nieuw dak dat de nodige brandbeveiligingsinstallaties kan torsen.

De ingenieurs van Brussels Airport hebben deze oplossing zelf uitgedokterd. Het oorspronkelijke dak, een lichte constructie in aluminium, blijft behouden maar zal geen dragende functie meer hebben. Het interieur van het iconische gebouw uit 1958 blijft ook intact.

De oude transithal op Zaventem raakt in onbruik toen in de jaren '90 van de vorige eeuw een nieuwe terminal openging. Maar Brussels Airport heeft er 23 miljoen euro voor over om het gebouw te renoveren. Eens de werken klaar zijn, krijgt de Sky Hall ook een nieuwe bestemming. Eventueel kunnen er evenementen doorgaan.