Brusselse geluidsnormen zijn bedreiging voor werkgelegenheid in de Rand en Brussel

don 20 okt 2016

Vlaams parlementslid Lieve Maes (N-VA) is niet te spreken over de beslissing van de Brusselse minister van Leefmilieu om vanaf 1 januari geen overschrijdingen van de Brusselse geluidsnormen meer toe te laten. Volgens het Vlaams parlementslid uit Zaventem vormt deze maatregel een bedreiging voor de werkgelegenheid in de Vlaamse Rand en in Brussel.

De beslissing van de Brusselse minister van Milieu Céline Fremault om de Brusselse geluidsnormen stipt te laten naleven kwam weer volop in het nieuws na een arrest van de Raad van State dat eind vorige week bekend werd gemaakt. De Raad verwierp het beroep van 7 luchtvaartmaatschappijen tegen de maatregel van het Brussels Gewest. Dat betekent dus dat er vanaf 1 januari geen overschrijdingen van de gewestelijke geluidsnormen meer zullen getolereerd worden. Vlaams parlementslid Lieve Maes uit Zaventem zegt dat die geluidsnormen de werkgelegenheid en de welvaart in Brussel en de Vlaamse Rand bedreigen. Want heel wat luchtvaartmaatschappijen dreigen ermee Zaventem te verlaten als ze weer boetes moeten betalen. “Dat is dus vrij nefast voor een luchthaven die toch zorgt voor de welvaart en het welzijn in de streek. Niet alleen van de Vlamingen maar ook van een heel aantal Brusselaars. De luchthaven heeft bovendien al een vrij moeilijke periode achter de rug met de recente aanslagen”, aldus Maes in het nieuws op RINGtv.

Een ander gevolg zal wellicht zijn dat er 's nachts meer vliegtuigen over de Rand zullen vliegen. Om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden, is er volgens Lieve Maes dringend nood aan een federale vliegwet. Ze hoopt dat minister van Mobiliteit François Bellot daarvan nog werk maakt tijdens deze bestuursperiode, zoals in het regeerakkoord staat.