huisjesmelkerij_2.jpg

Burgemeester Dilbeek sluit pand na klachten over huisjesmelkerij

don 5 mei 2016

Na aanhouden klachten van de bewoners heeft burgemeester Willy Segers (N-VA) een pand aan de Hongerveldstraat onbewoonbaar verklaard. Het pand telt zo’n 22 kamers en 1 appartement. De bewoners hebben intussen elders onderdak gevonden.

De eigenaar had een paardenstal omgevormd tot verschillende kleine wooneenheden. Die verhuurde hij aan 600 euro per maand. Jarenlang leefde in dit pand zo’n 20 mensen in lamentabele omstandigheden. De laatste maanden was er nog nauwelijks water en elektriciteit.

Reeds jaren geleden was er sprake van huisjesmelkerij. De bewoners vinden dan ook dat de gemeente Dilbeek te laat in actie is geschoten. Maar de gemeente laat in een persbericht weten dat de procedures om een pand onbewoonbaar te verklaren aardig wat tijd in beslag nemen. Dat is ook de reden waarom het gebouw nu pas administratief verzegeld werd door de Vlaamse Wooninspectie.

De huisbaas werd intussen ook bij verstek veroordeeld voor het schenden van de Vlaamse wooncode. Wellicht zal hij ook een schadevergoeding moeten betalen.

De gevolgen zijn ingrijpend. Alle gezinnen die in het gebouw woonden moesten elders ondergebracht worden. Dit gebeurde in nauw overleg met de politiediensten en het OCMW. Sommige konden terecht bij familie of vrienden of vonden zelf een alternatief. De resterende bewoners werden opgevangen in een woning die eigendom is van de gemeente. (foto: Mozkito)