eric_de_bruycker.jpg

De Bruycker kondigt ontslag aan als burgemeester Linkebeek

zon 15 nov 2015

Eric De Bruycker, de door minister Homans aangeduide burgemeester van Linkebeek, gooit de handdoek in de ring. Hij kondigt zijn ontslag aan. Zijn partij, Prolink, zal ook geen lijst indienen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 december. Minister Homans houdt het ontslag in beraad.

Onhoudbare situatie

Bij zijn benoeming kondigde De Bruycker al aan dat hij ontslag zou nemen als na verloop van tijd zou blijken dat de Franstalige meerderheid niet wil meewerken aan een oplossing. Hij heeft sinds begin oktober naar eigen zeggen tevergeefs getracht om op faire manier een einde te maken aan de onhoudbare situatie in Linkebeek, maar de huidige meerderheid heeft deze kans niet willen grijpen. "Na 49 dagen komt hiermee een einde aan een reeks pesterijen die ook het burgemeestersambt, los van de persoon, schade hebben toegebracht. We wensen bovendien geen verantwoordelijkheid te dragen voor een gewilde strategie om Linkebeek onbestuurbaar te maken en het beleid dusdanig te verlammen dat de bevolking er slachtoffer van wordt", aldus Prolink, de partij van De Bruycker.

"Stem blanco"

Prolink dient ook geen lijst in voor de verkiezingen. "Wij stappen niet mee in dit absurde scenario op kosten van de Linkebenaren". Deze verkiezingen kunnen volgens Prolink immers op geen enkele manier bijdragen tot een oplossing en hebben enkel tot doel hebben media-aandacht te geven'aan iemand die tot tweemaal toe in beroep bij de tweetalige kamer van de Raad van State het onderspit moest delven. Thiéry kan deze legislatuur overigens niet herbenoemd worden. Prolink twijfelt bovendien aan de wettelijkheid van deze verkiezingen en roept alle inwoners van Linkebeek op om blanco te stemmen.

Ontslag in beraad

"Als de ontslagbrief van de Linkebeekse burgemeester Eric De Bruycker binnenloopt, zal Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans een beslissing hierover voorlopig in beraad houden". Dat is de enige reactie die Homans' woordvoerder Jan van der Vloet op dit moment kwijt wil op de aankondiging van De Bruycker dat hij ontslag neemt als burgemeester. Over de juridische geldigheid van de gemeenteraadsverkiezingen in Linkebeek, waarover de Vlaamse fractie Prolink in de gemeenteraad ernstige twijfels heeft, wenst van der Vloet momenteel geen uitspraken te doen.