thiery3.jpg

Deze vertoning biedt geen oplossing, zegt Bourgeois

din 27 okt 2015

Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de demarche van de Franstalige meerderheid in Linkebeek. “Deze vertoning biedt geen enkele oplossing”, reageert Bourgeois die momenteel op economische missie is in Canada.

Maandagavond nam de Franstalige meerderheid in Linkebeek ontslag uit protest tegen de aanstelling van de Nederlandstalige burgemeester De Bruycker. Op die manier willen ze tussentijdse verkiezingen uitlokken. “Zo’n verkiezingen zijn duur en overbodig. Deze vertoning biedt geen oplossing”, reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois. 

Tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen zijn wel degelijk mogelijk. Maar dan gaat het enkel om de vervanging van de gemeenteraadsleden die nu zijn opgestapt. De Nederlandstalige gemeenteraadsleden van Prolink blijven dus hun functie uitoefenen.

Verkiezingen binnen de 50 dagen?

Buitengewone of tussentijdse verkiezingen moeten binnen de 50 dagen na de beslissing worden georganiseerd. Maar volgens enkele politicologen is de beslissing gisteravond niet volgens de wettelijke procedure verlopen. Daardoor is het nog niet duidelijk of en wanneer de verkiezingen zullen plaatsvinden. Maar volgens provinciegouverneur Lodewijk De Witte zijn ze zo goed als onafwendbaar. "Als er in de gemeenteraad één of meerdere zetels vrijkomen doordat raadsleden ontslag nemen en er geen opvolgers beschikbaar zijn, dan kan de raad decretaal steeds beslissen om voor deze zetels nieuwe verkiezingen te organiseren. Nu de meerderheid van de raadsleden in Linkebeek ontslag genomen heeft, zijn nieuwe verkiezingen voor deze 13 zetels vanzelfsprekend onafwendbaar", aldus De Witte.

MR blijft Thiéry steunen

De Franstalige liberalen van MR blijven Damien Thiéry steunen. Dat bevestigt MR-voorzitter Olivier Chastel. Voor zijn partij is het belangrijk dat "de stem die de burgers van Linkebeek uitbrengen, wordt gerespecteerd". Voor de MR blijft Thiéry dus de enige legitieme burgemeester van Linkebeek blijft.

Op de sociale media wordt er ondertussen druk gedebatteerd over de kwestie. Een overzicht