hubert_van_herreweghen.jpg

Dichter en televisieproducent Van Herreweghen (96) uit Roosdaal overleden

maa 7 nov 2016

Vorige week is dichter, journalist en televisieproducent Hubert Van Herreweghen uit Roosdaal op 96-jarige leeftijd overleden. 

Van Herreweghen wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse dichters. Hij debuteerde in 1943 met de poëziebundel ‘Het jaar der gedachtenis. Vorig jaar verscheen zijn laatste bundel ‘De bulleman en de vogels’. Hij kreeg onder meer de driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie in 1962.

Van Herreweghen was ook journalist en schreef onder meer bij de Standaard. In de jaren ’50 was hij actief bij het voormalige Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR, nu VRT). Bij de openbare omroep presenteerde hij onder meer ‘Ten huize van’ en was hij hoofd van de dienst Drama.Vorige vrijdag is hij in Dilbeek overleden.   

Voor zijn literaire- en poëtische inspanningen eerde de provincie Vlaaams-Brabant hem vorig jaar met een 50 meter lang gedicht op het Provincieplein in Leuven. Naar aanleiding hiervan had RINGtv een gesprek met de dichter. Bekijk hieronder opnieuw de reportage.