Dove, Vilvoordse kunstenares maakte vannacht portret van Toots Thielemans

din 23 aug 2016

Sara Pan is 35, alleenstaande moeder en sinds haar geboorte doof. Dat ze niets hoort, ervaart Sara niet als een beperking. Ze kan zich naar eigen zeggen beter concentreren en inleven in een andere wereld. Vannacht maakte ze een tekening van Toots Thielemans. Toots raakt iedereen, ook mensen die zijn muziek nooit hebben gehoord. 

Sara is niet alleen in Vilvoorde geboren, ze heeft er ook altijd gewoond. Haar ouders en familie wonen ook in de Zennestad en haar dochtertje gaat er naar school. Sara groeide op in een artistiek milieu. Haar mama was decoratrice en haar papa tekenaar in de reclamewereld. Haar grootvader langs moederszijde schilderde op doek met olieverf en volgde les aquarel aan de Vilvoordse Portaelsschool. Langs vaders kant ging haar grootvader naar de academie van Brera in Milaan. Hij restaureerde er antieke schilderijen.

Na haar kunsthumaniora -met een specialisatiejaar in bedrijfsbeheer- behaalde ze een Master in de Beeldende Kunsten aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Antwerpen. Met haar eindwerk werd ze bekroond met de prijs van de stad Antwerpen. Het behalen van dat diploma was voor haar niet evident. Van bij haar geboorte is Sara immers doof.

Na een lange zoektocht naar werk besloot zij zelfstandig te gaan werken als grafisch vormgever. Omdat haar vader in de publiciteit werkte, konden ze samenwerken. Maar door de crisis moest ze er na een paar jaar de brui aan geven en op zoek gaan naar ander werk.

Sinds een drietal jaren heeft ze haar droomjob gevonden. Samen met enkele collega's tekent ze beelden uit Disney- en Marvel-films. De tekeningen worden daarna geprint op kledingstukken, T-shirts, slaapkledij, lingerie, sokken en accessoires. Omwille van de steeds nieuwe beelden ervaart ze de job als afwisselend en creatief.

Door tijdsgebrek beperkt Sara zich vooral tot tekenen. Tekenen is nu eenmaal de meest directe manier om je gevoelens weer te geven. Haar tekeningen zijn geïnspireerd door haar fascinatie voor de mens. Ze tekent ongenadig. Elke lijn brengt haar naar iets anders. In haar tekenwerk analyseert zij de mens vanuit een jeugdige blik, met passie en gedrevenheid. Ze schildert en tekent wanneer haar dochtertje van 6 jaar in bed ligt. Zoals vannacht dus. (bron: Het Vilvoords Kwartier)