villadet_ternat_markt_omgeving.jpg

Erfgoedfoto’s op nutskasten historische Ternatse dries

zon 28 mei 2017

In Ternat hebben ze een originele manier gevonden om erfgoed in de kijker te zetten. Op de nutskasten van Proximus en de gemeente op het Marktplein worden deze week foto’s gekleefd van omstreeks 1900. Ze worden zo geplaatst dat je in de achtergrond de huidige situatie ziet. 

Nutskasten: je vindt ze overal in het straatbeeld, maar ze vallen meestal nauwelijks op. In Ternat zal dat binnenkort veranderen, althans op het Marktplein. Daar zal de gemeente de kasten gebruiken om alle inwoners en bezoekers te tonen en uitleggen hoe het er daar meer dan een eeuw geleden uitzag. 

“De gemeente zet hiermee een nieuwe stap in het ontsluiten van ons erfgoed”; zegt schepen van Erfgoed en Toerisme Guido Van Cauwelaert. "Er komen ook nog bordjes met meer uitleg, zoals ook al aan het oud gemeentehuis en de pomp van 1900 gebeurde."

Het Marktplein draagt die naam omdat er al sinds 1859 een markt plaatsvindt. Maar in de volksmond blijft het plein nog altijd dries heten. "De dries wordt voor het eerst vermeld in een akte uit 1446. Vermoedelijk is hij echter veel ouder en mag hij worden beschouwd als de primitiefste kern van het dorp uit de Nervische tijd, en lang voor de bouw van de oorspronkelijke kerk", weet plaatselijk historicus Frans Du Mong van de Commissie Erfgoed.

Wanneer de foto's en bordjes met uitleg precies geplaatst worden, hangt af van de weersomstandigheden.