Evocatie doortocht soldaten WO I in Humbeek en Imde

maa 18 aug 2014

100 jaar geleden trokken de Belgische troepen van Halen naar Dendermonde, na de Slag van de Zilveren Helmen. Meer dan 100 vrijwilligers bootsen deze week de terugtocht na.

107 infanteristen, artilleristen en cavaleristen trokken vandaag door de straten van Humbeek, net zoals 100 jaar geleden. Op 12 augustus 1914 werd in Halen de Slag van de Zilveren Helmen uitgevochten. Een symbolische datum voor het Belgische leger, omdat het de eerste en enige overwinning was die de Belgen hebben kunnen maken zonder geallieerde steun. Maar uiteindelijk moesten ze zich terugtrekken omdat de Duitse overmacht te groot was. Deze soldaten treden in hun voetsporen. Soldaat Kris Michiels : “De colonne is gestart in Halen vorige dinsdag. En we komen nu zondag aan in Dendermonde.  130 kilometer in totaal  en we wandelen gemiddeld zo’n 30 km per dag”

De organisatie is van oordeel dat de regio Vlaams-Brabant niet vertrouwd is met wat zich in deze regio heeft afgespeeld tijdens de eerste wereldoorlog.  In Humbeek hield de karavaan vandaag halt aan de kerk, die in september 1914 door de Duitsers in brand werd gestoken. En vanavond trekt het gezelschap naar Imde in Meise.  Daar zijn in de ‘Groote Oorlog’ meer dan 80 Belgische soldaten gesneuveld in een vergeten veldslag.