sgr_wapens_01.jpg

Fanatieke wapenverzamelaar riskeert 3 jaar cel

din 10 okt 2017

Een 50-jarige man uit Vlezenbeek riskeert 3 jaar cel nadat het gerecht bij verschillende invallen tussen 2008 en 2015 meerdere wapenarsenalen aantrof en in beslag nam. 

Er zijn geen aanwijzingen dat de man zijn wapens verkocht aan het criminele milieu, maar hij is geen erkend wapenhandelaar én had verschillende oorlogswapens in huis zonder daarvoor de nodige vergunning te hebben. De man beschikte bovendien over de nodige installaties om gedemilitariseerde wapens opnieuw schietklaar te maken.

In 2008 kreeg de politie informatie dat de man illegaal wapens verkocht. Toen hij terugkeerde van een wapenbeurs, werd hij aan de kant gezet en toen trof de politie enkele revolvers en prijslijsten in zijn wagen aan. Bij de daaropvolgende huiszoekingen werd een heus arsenaal teruggevonden. “De meeste wapens waren vrij verkrijgbaar en hadden geen vergunning nodig”, sprak de openbaar aanklager op het proces vanmorgen. “Maar er waren ook zwaardere wapens aanwezig en de man had ook heel wat munitie liggen, waardoor er voor al die wapens wel een vergunning nodig was.”

Na de inval en de inbeslagname bleef de man wapens aankopen. In 2009, 2010 en 2015 werden bij huiszoekingen telkens grote hoeveelheden vuurwapens aangetroffen. De man beschikte ook over genoeg materiaal om gedemilitariseerde wapens opnieuw gebruiksklaar te maken. “Ik ben van kindsbeen af al gepassioneerd door wapens”, sprak de vijftiger op de zitting. “Toen ik 15 jaar was, trok ik zelfs me mijn wapens naar school om er een spreekbeurt over te geven. De directeur bewaarde ze tijdens de lesuren in zijn bureau. Niet voor de veiligheid, maar omdat hij niet wilde dat ze schade zouden oplopen. Het was toen een andere tijd. Nu ligt dat allemaal veel gevoeliger.”

Het openbaar ministerie eist een celstraf van 3 jaar, waarvan de helft met uitstel. “Het is duidelijk dat beklaagde altijd alleen heeft gehandeld en geen wapens verkocht aan het criminele milieu. Het gaat hier om een passie die té groot is geworden en daardoor soms onaanvaardbare proporties heeft aangenomen.”

Het vonnis valt op 13 november.