plantentuin_meise.png

Fauna en flora in Plantentuin Meise in de war door zachte weer

vrij 2 feb 2018

Er komt een stevige winterprik aan volgende week, met temperaturen tot -7 graden. Maar daar zijn ze niet rouwig om in de Plantentuin van Meise. Door het warme weer de laatste weken zijn bijen te vroeg ontwaakt uit hun winterrust. En de krokussen staan al vroeger dan normaal in bloei. Koen Es van het Agentschap Plantentuin Meise waarschuwt dat als de winters nog zachter worden, planten en dieren op termijn niet goed meer op elkaar afgestemd zullen zijn.

Bij sommige narcissen zijn op dit moment al knoppen zichtbaar en ze staan al vrij hoog voor de tijd van het jaar. Ook de krokussen staan al iets vroeger in bloei dan normaal. Door de klimaatopwarming is het groeiseizoen voor planten toegenomen. De lente komt vroeger, de herfst duurt wat langer.

“Op termijn kan het eigenlijk gebeuren dat als de seizoenen wat uit evenwicht zijn of planten vroeger zijn, dat insecten die van die planten leven, ook wat vroeger zijn. En vogels die die insecten dan weer nodig hebben om hun jongen te voeden een mismatch hebben. Ze missen elkaar waardoor ze hun jongen niet kunnen grootbrengen”, waarschuwt Koen Es van de Plantentuin in Meise.

Wie wel profiteren van het zachte winterweer, zijn winterbloeiers. Dat zijn planten zoals cyclamen en toverhazelaars.

“De winterbloeiers zijn typische planten die we dan uit het buitenland naar hier hebben gehaald. En die zijn extra mooi dit jaar. Dus dat is ook weer een voordeel van het lekkere warme weer”, besluit Es.

Meer hierover vanavond in ons nieuws op RINGtv.