thiery.jpg

Franstalige meerderheid Linkebeek neemt ontslag

maa 26 okt 2015

 

De aankondiging van het ontslag gebeurde na een stemming waarin de Franstalige meerderheid een motie stemde waarin het ontslag van Eric De Bruycker geëist werd. De Bruycker maakt deel uit van de Vlaamse oppositiefractie Prolink en werd begin oktober tot burgemeester benoemd door Vlaams minister Homans.

 "Na het stemmen van de motie hebben wij De Bruycker gevraagd te doen wat hij de bevolking bij zijn aanstelling beloofd had, met name zijn functie als burgemeester terug neer te leggen als zou blijken dat er geen samenwerking met de Franstalige meerderheid mogelijk was. Omdat hij hierop niet wou ingaan hebben alle 13 Franstalige raadsleden zelf ontslag genomen om de bevolking van Linkebeek via verkiezingen in staat te stellen hun mening kenbaar te maken. Dat is in de huidige situatie het meest democratische dat we kunnen doen", aldus Damien Thiéry, tot voor de aanstelling van De Bruycker waarnemend burgemeester. 

Thiéry wil verkiezingen midden december

Doordat enkel 13 van de 15 verkozenen ontslag nemen zullen de verkiezingen echter enkel om deze 13 zetels draaien en dreigen de Franstaligen zetels te verliezen. "Dat gevaar zit erin, maar het effect zal minimaal zijn. Als de twee Vlaamse verkozenen echt democraten zijn, nemen zij ook ontslag om een nieuwe algemene verkiezing te kunnen houden. Ik zal alleszins rekening houden met het resultaat. Als de kiezer mij afstraft zal ik daar de consequenties van dragen", aldus Thiéry. De verkiezingen zullen wellicht midden december kunnen gehouden worden.

Ook De Bruycker zal wellicht ontslag nemen, zegt Prolink

In een reactie wijst Rik Otten (Prolink) erop dat 'deze Franstalige vertoning op geen enkele manier bijdraagt tot een oplossing noch een deblokkering van de situatie in Linkebeek'. "Ook als hij opnieuw verkozen wordt zal Thiéry door de Vlaamse regering niet benoemd worden tot burgemeester. Met Prolink moeten we echter vaststellen dat er geen enkele samenwerking mogelijk is met de Franstalige meerderheid en ik verwacht dat wij de komende dagen zullen beslissen dat Eric ontslag neemt als burgemeester. Hij blijft dan wel dienstdoend burgemeester tot er een opvolger aangewezen is", aldus Otten.

De raadszitting verliep bijzonder woelig door het voortdurend protest van een aantal actievoerders van TAK en Voorpost die een plaats hadden kunnen bemachtigen in de raadszaal. Om veiligheidsredenen had burgemeester De Bruycker het aantal aanwezigen in de raadszaal beperkt tot 20. Omdat de Vlaamse actievoerders eerst arriveerden waren zij in de meerderheid in de raadszaal. Door de beperking van het aantal aanwezigen konden heel wat journalisten de raadszitting niet bijwonen.

Damien Thiéry is allerminst te spreken over deze gang van zaken. "De drastische beperking van het aantal aanwezigen was duidelijk een doorgestoken kaart van De Bruycker om vooral Vlaamse actievoerders in de raadszaal toe te laten. Nog erger vind ik dat De Bruycker de persvrijheid vandaag serieus aan banden heeft gelegd door geen enkele journalist binnen te laten. Dat de zaal al vol zat was een drogreden want er was nog genoeg plaats voor journalisten. In de 10 jaar dat ik de gemeente geleid heb is dat nooit gebeurd", aldus Thiéry.