vuurkorven.jpg

Fruittelers en wijnbouwers verjagen winterprik met vuurkorven

don 20 apr 2017

De winterprik van de voorbije dagen baart de fruitkwekers en wijnbouwers in onze regio zorgen.  De vriesminima kunnen immers ernstige schade toebrengen aan hun oogst. In Elingen (Pepingen) verjagen ze op het wijndomein Dappersveld de winterprik met ruim 500 vuurkorven.

Eric Geyssens en Linda Lefever ontsteken rond 3u ’s morgens het vuur. Ze krijgen daarbij ook de hulp van wijnliefhebber Frank Dehandschutter van 't Krekelhof uit Gooik. De parafinnepotten worden reeds om 3u aangestoken omdat bij het aanbreken van de dag het kwik meestal zijn laagste punt bereikt. Met in totaal 560 vuurkorven proberen ze de temperatuur op het wijndomein boven het vriespunt te houden. Door de nachtvorst kunnen de wijnranken immers stuk gaan. Dat beleefden ze trouwens vorig jaar. Toen heeft één koude vriesnacht een groot deel van hun druivenoogst vernietigd. RINGtv was erbij vanmorgen toen het vuur werd aangestoken. Een reportage krijg je vanavond in het nieuws.  

De techniek met de vuurkorven wordt trouwens ook massaal toegepast door fruittelers om de bloesems te beschermen tegen de vrieskou.  Sommige gebruiken ook warmtekanonnen. Vooral appelbomen, pruimen- en kersenbomen zijn zeer gevoelig voor vriesweer.