gemeenschapswacht.jpg

Gemeenschapswachten Wemmel beboeten zelf sluikstorters en foutparkeerders

din 29 nov 2016

Wemmel gaat het probleem van sluikstorten harder aanpakken. Er komen mobiele camera's bij het bestaande netwerk bij. Ook wild- en foutparkeren kan via camerabeelden worden beboet. En gemeenschapswachten zullen vaker ingezet worden om boetes uit te schrijven.

Wemmel sloot samen met de andere gemeenten van de politiezone Asse, Merchtem, Opwijk, Wemmel (AMOW) een belangrijk protocolakkoord af met procureur-generaal Thierry Freyne van het parket Halle-Vilvoorde. "Zo kunnen we ons politiereglement uitbreiden zodat we zelf sluikstorten en fout- en wildparkeren kunnen beboeten, ook via mobiele camera's", legt burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL) uit. "Wemmel gaat hier volop in investeren. Het zijn onze 6 gemeenschapswachten (waarvan er drie vaststellers zijn) die de overtredingen gaan vaststellen. Zij geven die vaststellingen dan door aan de sanctionerend ambtenaar van Haviland die de boetes uitschrijft. Voor wild- of foutparkeren gaat dat van 50 tot 110 euro. Voor het niet leggen van de blauwe parkeerkaart wordt de gemeentelijke belasting van 30 euro opgelegd", aldus Vansteenkiste.

20 mobiele camera's tegen sluikstorten

Daarnaast zet Wemmel vanaf begin 2017 ook mobiele camera's in om sluikstorters op heterdaad te betrappen."Die moeten ons vast netwerk van 20 camera's versterken. De mobiele camera's worden telkens op een andere plaats gehangen in zones die bij ons bekend staan als plaatsen waar veel sluikstorters actief zijn, zoals bijvoorbeeld aan glascontainers", zegt de burgemeester. Er zullen in totaal een twintigtal zones worden uitgerust met beugels zodat de mobiele camera's daar kunnen worden geplaatst en verplaatst. En dat is nodig want vorig jaar werden in Wemmel 515 sluikstorten van alle aard vastgesteld en opgeruimd. "De boete voor sluikstorten, kan met opruimingskosten erbij oplopen tot 350 euro en meer. Ook buurgemeente Asse zal mobiele camera's tegen sluikstorten inzetten", aldus Vansteenkiste.