Gemeenten krijgen meer macht om handelszaak zelf te sluiten

zat 23 jun 2018

Binnenkort mag een burgemeester zelf een vergunning van een verdachte handelszaak weigeren. De ministerraad keurde daar gisteren een nieuw wetsontwerp ‘bestuurlijke handhaving’ voor goed. Een paar maanden geleden pleitte burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) er al voor om gemeenten hier meer macht in te geven, nadat een gokkantoor van de Kansspelcommissie een vergunning kreeg, ondanks een negatief advies van de politie en het stadsbestuur.

Het wetsontwerp ‘bestuurlijke handhaving’ omvat een systeem van uitbatingsvergunningen waarbij steden en gemeenten zelf zaken bestuurlijk zullen kunnen verzegelen. Op die manier kunnen ze zelf komaf maken met handelszaken die mogelijk een dekmantel zijn voor criminele activiteiten.

Totnogtoe was het aan het parket om louche handelszaken aan te pakken. Heel wat gemeenten wilden al langer het heft in eigen handen kunnen nemen en bijvoorbeeld een louch gokkantoor of verdachte horecazaak kunnen sluiten. Door de nieuwe wet kan dit binnenkort wel. Om een sluiting af te dwingen, zal een gemeente ook bestuurlijke dwangsommen kunnen opleggen.