ba_2.jpg

Gemeenten Noordrand dreigen met juridische stappen tegen concentratie

din 4 aug 2015

De burgemeesters van Wemmel en Grimbergen zijn de concentratie van de vliegroutes boven hun gemeenten beu en overwegen om zelf naar het gerecht te stappen. Ze reageren daarmee op het feit dat Belgocontrol eind deze maand opnieuw z'n vliegroutes wijzigt om zo Brussel te ontlasten. En dat terwijl de Noordrand ook de komende twee weken al opvallend meer geluidshinder te verwerken krijgt.

Brussels Airport vernieuwt deze zomer start- en landingsbaan 25 links/7rechts. Gisteren is een nieuwe fase in de werkzaamheden gestart waardoor twee weken lang slechts één startbaan gebruikt kan worden. En dat is baan 25 rechts/7 links, de baan die de meeste vliegtuigen boven de Noordrand stuurt. (Lees ook: 'Door werkzaamheden Zaventem krijgt Noordrand 14 dagen meer vluchten over zich heen')

Maar ook nadien maakt de Noordrand zich best op voor extra luchtverkeer. Want door een belangenconflict dat werd ingeroepen door de Brusselse regering mag Belgocontrol vanaf 28 augustus weer opvallend minder vliegtuigen over de hoofdstad sturen, langs de zogenaamde Kanaalroute. De burgemeesters van de gemeenten uit de Noordrand zijn het grondig beu. Zij dringen al maanden aan op een betere spreiding maar krijgen in de praktijk steeds meer vliegtuigen over zich heen. Ze overwegen nu om zelf naar het gerecht te stappen. Dat zei de Wemmelse burgemeester Vansteenkiste dinsdagavond in gesprek met RINGtv.