thiery.png

Gemeenteraad Linkebeek: Thiéry is en blijft de enige kandidaat

din 30 jun 2015

De gemeenteraad van Linkebeek herbevestigt zijn beslissing om Damien Thiéry aan te stellen als waarnemend burgemeester. 

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans had Linkebeek andermaal gevraagd om een nieuwe burgemeester voor te dragen en in afwachting van zijn benoeming een waarnemend burgemeester aan te stellen. Maar de gemeenteraad heeft maandagavond de gemeenteraadbeslissing van 4 mei herbevestigd om Thiéry aan te stellen als waarnemend burgemeester. Enkel de Franstalige raadsleden stemden voor.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heeft de Vlaamse regering al twee keer de voordracht van Thiéry als burgemeester van Linkebeek geweigerd omdat hij de taalwetgeving meerdere malen met de voeten heeft getreden. Thiéry ging telkens tevergeefs in beroep bij de Raad van State. Volgens de wetgeving is bij zo’n arrest de gemeente verplicht om een andere burgemeesterskandidaat voor te dragen. Maar die is er dus blijkbaar niet.

Homans zei eerder al in het Vlaams parlement dat ze van plan is om deze carrousel te stoppen door het gemeentedecreet aan te passen. Daardoor zou een afgewezen burgemeester ook geen waarnemende functie meer kunnen bekleden.  (Lees ook: ‘Homans wil met aanpassing gemeentedecreet een einde maken aan de burgemeester-carrousel in Linkebeek)

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"32193","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]