Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gerecht: bereid de inktvis op de wijze van Galicië uit #Regiokok 2018 (afl.3)

Gerecht: bereid de inktvis op de wijze van Galicië uit #Regiokok 2018 (afl.3)

De professoren Katia Segers en Francis Maes uit Liedekerke overtuigden de jury met hun bereiding van ‘inktvis op de wijze van Galicië met aardappelen’. Zin om het thuis ook eens te proberen? Dat kan met onderstaande REGIOK-kookfiche. En op de koop toe krijg je enkele aangepaste  wijntips van Sacacorchos uit Kortenberg. 

Ingrediënten

  • 1 vers schoongemaakte of diepgevroren inktvis (2 kilogram)
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • spaanse olijfolie
  • laurierblad
  • grof zeezout
  • pimenton dulce en pimenton picante
  • enkele kroonkurken van rode wijn

Bereiding

1.       Maak de inktvis grondig schoon onder ruim stromend water.

2.       Klop de inktvis met een keukenrol om hem zachter te maken.

3.       Zet een ketel met water op en doe er een paar blaadjes laurier in en zout (1 eetlepel per liter)

4.       Dompel, als het water kookt, de inktvis een 5-tal keren in en uit het water. Laat de inktvis nadien volledig verder garen in het water, gedurende ongeveer 45 tot 50 minuten.

5.       Leg de kroonkurken in het water bij de inktvis en laat ze meekoken.

6.       Was de aardappelen. Doe ze, ongeveer 15 minuten voor de inktvis helemaal gekookt is, bij de inktvis en laat ze meekoken.

7.       Prik in de inktvis om de gaartijd te controleren. Wanneer de prikker zonder weerstand door het vlees gaat, is de inktvis klaar.

8.       Haal de inktvis uit het water en snijd de armen in stukjes. Het hoofd is niet geschikt om op te eten.

9.       Haal de schil van de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 1,5 cm.

10.   Schik de plakjes aardappel op een (bij voorkeur) houten bord.

11.   Breng op smaak met zout.

12.   Leg de plakjes inktvis op de aardappelen.

13.   Strooi er de mix van zoete en pikante paprika (pimenton) over.

14.   Overgiet met olijfolie

15.   Serveer onmiddellijk.

 

Wijntips

Wijntips

Bij dit gerecht en als aperitief worden enkele heerlijke flessen ontkurkt van Wijnen Sacacorchos uit Kortenberg. Meer info vind je in de video bovenaan deze pagina.

Aperitief: Cava Brut Nature Reserva / Huis   Carles Andreu

Wijn bij het gerecht: Witte wijn Bodega Terras Gauda (2016) / Regio: Rias Baixa / Druif: Albarino