Grimbergen overweegt juridische stappen tegen asfaltcentrale Viabuild

din 3 mei 2016

De gemeente Grimbergen overweegt juridische stappen tegen de asfaltcentrale Viabuild na aanhoudende klachten over geurhinder. 

De bewoners van een aantal wijken dicht bij de Grimbersge kanaalzone hebben de voorbije maanden te kampen gehad met geuroverlast. Die stank bleek afkomstig te zijn van de beton- en asfaltcentrale Viabuild aan de Westvaartdijk. De oppositie wil dat de asfaltcentrale wordt stilgelegd. Eddy Boelens, de schepen van Milieu onderzoekt nu welke juridische stappen de gemeente kan ondernemen. "De meest recente klachten dateren van eind april. Vooral in de wijk van de Nieuwe Borgt was er ernstige geurhinder. En die is wel degelijk afkomstig van de asfaltfabriek. Dat heeft ook de Vlaamse milieu-inspectie vastgesteld”, verduidelijkt schepen Boelens.

Toch wil het gemeentebestuur van Grimbergen de dialoog met Viabuild niet stopzetten. De fabriek mag ook blijven maar op voorwaarde dat de uitbating geen hinder meer veroorzaakt voor de omgeving.

In een telefonische reactie zegt Viabuild alvast niet onder de indruk te zijn van de dreigementen van de gemeente, maar bereid te blijven tot dialoog. Het beton- en asfaltbedrijf betwist dat het schadelijke stoffen uitstoot, maar wacht de resultaten van de laatste metingen af.