hoeve_diepen_boomgaard.jpg

Groen licht voor renovatie Diepen Boomgaard Grimbergen

7 jaar geleden

De 17de eeuwse hoeve van de sociale werkplaats 'Den Diepen Boomgaard' in Grimbergen wordt gerenoveerd. Daardoor krijgen medewerkers en vrijwilligers een aangepast werkplaats. De werking van Den Diepen Boomgaard groeit inmiddels voort.

De provincie Vlaams-Brabant investeert 142.643 euro voor de renovatie van het 17de eeuwse woonhuis van de boerderij van 'Den Diepen Boomgaard.' Het totaalproject kost 219.451 euro. "Maar ook het Psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius en de Beschutte Werkplaats TWI investeren samen 20 procent, zodat wij de rest (15 procent) ook kunnen dragen dankzij onze vzw Bouwfonds", zegt coördinator Sarah Heyvaert van Den Diepen Boomgaard. "Het woonhuis van de hoeve wordt in oorspronkelijke stijl gerenoveerd. We beginnen met het dak en zullen zo verder restaureren met behoud van de typische karakteristieken zoals de vloeren, schouw, de zandsteen en andere elementen. Het dak is niet volledig geïsoleerd en dat wordt nu ook aangepakt. We houden rekening met de huidige richtlijnen en normen op gebied van duurzaamheid, isolatie, waterrecuperatie, enzomeer. Met deze renovatie moet de sociale werkplaats in staat zijn een aangepaste werkomgeving aan te bieden aan de medewerkers en vrijwilligers waardoor er extra tewerkstellingskansen gecreëerd kunnen worden", zegt Heyvaert. 

Tewerkstelling groeit

Momenteel stelt de sociale werkplaats van Den Diepen Boomgaard zo'n 40 mensen tewerk met een arbeidsbeperking. Dat is een enorme groei ten opzichte van de vorige jaren. Dat komt ook omdat het zelfoogstinitiatief, de hoevewinkel, fruitpakketten, bedrijfsfruit, enz. meer bijval krijgen. Heyvaert: "Onze mensen bewerken hier zo'n veld van 2 hectare met groenten. Het zelfoogstinitiatief, waarbij klanten hun groenten zelf komen oogsten, kent veel succes. We hadden gehoopt op 50 'zelfoogsters' bij de opstart, maar zitten nu aan 60 en willen tegen volgend jaar 100 klanten bereiken. Wij onderhouden het perceel, de klanten plukken letterlijk de vruchten tegen de prijs van een seizoensabonnement. Daarnaast leveren we al bedrijfsfruit aan een 50-tal bedrijven en de groentenpakketten die we maken, vinden zo'n 300 afnemers per week. De renovatie van het hoevehuis, die binnen twee jaar rond moet zijn, geeft ons de kans verder te groeien. De hoevewinkel -momenteel in een chalet- zal ook in het hoevehuis worden ondergebracht, zodat de klanten helemaal terug het boerderijgevoel hebben", besluit Heyvaert. Inmiddels breidde Den Diepen Boomgaard ook het educatief aanbod voor scholen en verenigingen uit.