Halle-Vilvoorde werkt tekort aan sociale woningen weg

woe 27 jul 2016

Halle-Vilvoorde maakt werk van een sociaal woonaanbod. Dat blijkt uit de Voortgangstoets 2016 die Wonend Vlaanderen afnam bij alle 308 gemeenten in Vlaanderen. En dat is ook nodig want onze regio moet een historische achterstand aan sociale huurwoningen wegwerken.

Enkele jaren geleden legde Vlaanderen voor elke gemeente het gewenste aantal sociale huurwoningen vast dat het tegen 2025 moet hebben. Uit een tussentijdse meting blijkt dat 4 op de 10 gemeenten in Halle-Vilvoorde op weg zijn om hun streefdoel te halen.

Joris De Leenheer van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten: “In 2012 zat slechts 17% van de gemeenten uit Halle-Vilvoorde in categorie één. Dat is intussen gestegen tot 40%. Dat is dus een positieve evolutie. Bovendien zien we in de cijfers dat er heel wat projecten in de pijplijn zitten.”

En dat is ook nodig want Halle-Vilvoorde hinkt nog steeds achter op het Vlaamse gemiddelde. 2 op de 3 Vlaamse gemeenten liggen op schema om hun aantal huurwoningen te behalen. In Halle-Vilvoorde is dat slechts één op de drie gemeenten. Een reden daarvoor is dat er in onze verstedelijkte regio nog weinig open ruimte is om te bouwen.

“De regio Halle-Vilvoorde heeft van oudsher altijd al een minder groot sociaal woonaanbod gehad en er zijn ook iets duurdere grondprijzen wat het moeilijk maakt om een groot woonaanbod te creëren.”

Vlaanderen stelt voor elke gemeente een groeipad van 50% voorop. Vilvoorde moest als enige in onze regio geen extra sociale woningen bouwen. Andere goede leerlingen zijn Wezembeek-Oppem, Steenokkerzeel en Beersel. Voor Kapelle-o/d-Bos, Kraainem en Linkebeek is er nog veel werk aan de winkel.

De Leenheer zegt daarover: “De gemeenten die in categorie twee zitten, moeten een plan van aanpak opmaken dat door de administratie van Vlaanderen moet beoordeeld worden. In dat plan moeten de gemeenten aangeven op welke manier ze hun sociaal objectief zullen behalen of op welke manier ze hun instrumenten inzetten.”

 

Sociaal woonaanbod (huurwoningen) Halle-Vilvoorde: goede leerlingen

Beoogd groeipad van Vlaanderen = 50,66%

Wezembeek-Oppem

590%

Steenokkerzeel

105%

Beersel

103%

 

 

Sociaal woonaanbod (huurwoningen) Halle-Vilvoorde: slechte leerlingen

Beoogd groeipad van Vlaanderen = 50,66%

Linkebeek

4%

Kraainem

6%

Kapelle-op-den-Bos

6%