weyts_ben.jpg

Herfederaliseren van geluidsnormen is geen optie, zegt Weyts

woe 1 feb 2017

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ziet een herfederalisering van de geluidsnormen niet zitten. Volksvertegenwoordiger Katia Segers (Sp.a) had dit vanmorgen gesuggereerd in het Vlaams parlement om uit de impasse te geraken rond Brusselse geluidsnormen. Maar volgens Weyts is er vooral nood aan een responsabilisering om tot een oplossing te komen.

Premier Michel wil met de verschillende regeringen rond de tafel zitten om tot een oplossing te komen rond de Brusselse geluidsnormen. Die zijn niet nieuw maar het Brussels Gewest heeft altijd een gedoogbeleid gevoerd. Vanaf 1 januari wou het Brussels Gewest die ook effectief toepassen. Maar hiertegen diende de Vlaamse overheid een belangenconflict in waardoor de verstrenging voorlopig in de koelkast zit.

Het overlegcomité waarin de verschillende regeringen van het land vertegenwoordigd zijn bereikte voorlopig geen oplossing. Premier Michel gaat daarom zelf een initiatief nemen. Ben Weyts bevestigde in het Vlaams parlement dat hij op die uitnodiging zal ingaan. Katia Segers (Sp.a) pleitte tijdens het debat voor een herfederalisering van de geluidsnormen. Maar die procedure is volgens Ben Weyts veel te omslachtig en zou geen oplossing op korte termijn opleveren. Weyts wees ook op de economische impact van de strengere normen en vindt het daarom belangrijk dat alle deelregeringen eindelijk eens hun verantwoordelijkheid opnemen. Verschillende maatschappijen hebben immers al aangekondigd dat ze Zaventem gaan verlaten als de strengere normen binnenkort ook werkelijkheid worden.