aardbei.png

Inwoners Pepingen meten fijn stof met 'air-bezen'

zon 7 mei 2017

Inwoners van Pepingen meten de volgende weken de hoeveelheid fijn stof in hun gemeente aan de hand van… aardbeiplantjes. De deelnemers aan het project mochten zaterdag hun aardbeiplantjes afhalen aan het gemeentehuis.

Pepingen wil in het raam van de klimaatneutraliteit de luchtkwaliteit in de gemeente in kaart brengen. En dat kan aan de hand van ‘biomagnetische monitoring’ van de bladeren van aardbeiplanten. Aardbeien zijn uitermate geschikt als meetstation omdat ze goed in staat zijn om verkeersgerelateerde partikels op te vangen en vast te houden.

Tot 24 juni moeten de deelnemers de planten thuis verzorgen, voldoende water geven, niet bemesten en vrij blootstellen aan wind en regen. Het wordt ook best geplaatst op een vensterbank op de eerste verdiepingen aan de straatkant.

Op 24 juni brengt iedereen de 5 oudste onbeschadigde samengestelde bladeren in een gecodeerd zakje opnieuw naar het gemeentehuis. Nadien zullen de bladeren geanalyseerd worden in een labo en weten we hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Pepingen.