Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Kan lagere snelheidslimiet op Brusselse Ring fileleed verminderen?

Kan lagere snelheidslimiet op Brusselse Ring fileleed verminderen?

Is een snelheidsbeperking tijdens de spitsuren een deel van de oplossing voor de fileproblematiek op de Brusselse Ring? Uit een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt alvast dat het verkeer vlotter en veiliger verloopt als er trager gereden wordt. Bovendien is het beter voor het milieu.

 

Op vraag van voormalige minister van Mobiliteit Galant bestudeerde het BIVV de impact van hogere en lagere snelheidslimieten op de autosnelwegen. Uit de resultaten blijkt dat een progressieve daling van de snelheidslimiet tijdens de spitsuren op alle vlakken de beste optie is: de files verminderen, de verkeersveiligheid verhoogt en er worden minder schadelijke stoffen uitgestoten. 

Voor zo'n progressive daling zijn wel dynamische verkeersborden nodig. Op de drukste momenten kunnen die snelheidsbeperkingen aankondigen, bijvoorbeeld 90 kilometer per uur. Afhankelijk van de verkeersdrukte, kan die limiet tijdelijk nog lager worden. Het lijkt vreemd, maar door met zijn allen trager te rijden, verhoogt de gemiddelde snelheid van voertuigen zelfs.