foto_engel.jpg

Kapelle-o/d-Bos wil via crowdfunding plafondschildering Evert Larock restaureren

woe 12 okt 2016

Kapelle-op-den-Bos wil via 'crowdfunding' een plafondschildering van de Kapelse kunstschilder Evert Larock restaureren.  Voorts wil de gemeente via deze alternatieve financiering het schilderij ‘De Willebroekse vaart’ aankopen. Dat schilderij is momenteel samen met 43 werken en de unieke plafondschildering te bekijken in GC De Oude Pastorie. 

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"51861","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"340","style":"width: 228px; height: 340px; float: left;","width":"228"}}]]Ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de geboorte van Evert Larock werd het project 'Larock 150 jaar' opgericht met een expo die nog tot zondag 23 oktober in GC De Oude Pastorie loopt. Deze schilder woonde en werkte lange tijd in Kapelle-op-den-Bos maar door zijn overlijden op jonge leeftijd kreeg hij nooit de status van zijn tijdsgenoten.

Toch heeft Larock een indrukwekkend oeuvre achter gelaten dat je kan bewonderen in tal van musea. “Kapelle-op-den-Bos heeft intussen al negen werken maar wil die collectie nu uitbreiden met het schilderij ‘De Willebroekse vaart’ en de enige plafondschildering die Larock ooit maakte”, zegt schepen van Cultuur Ria De Vos (CD&V). Om dit mogelijk te maken, heeft de werkgroep Larock een 'crowdfunding'-project opgestart. Iedere bezoeker aan de tentoonstelling kan een vrijwillige bijdrage leveren. Van de verkoop van het kunstboek van Larock gaat ook telkens 5 euro naar de aankoop van het schilderij. Het schilderij kost zo’n 4.000 euro, de restauratie van de plafondschildering is geraamd op zo’n 8.000 euro, maar kan uitlopen gezien het zeer complexe werk.

"Ik heb deze plafondschildering ontdekt net voor de afbraak van het huis op de Westdijk 20 aan de vaart", vertelt Paul De Prins van de Werkgroep 'Larock. "Het huis komt voor op 'De Willebroekse Vaart' van Larock. Het is geschilderd in 1900 en is het allerlaatste schilderij Van Larock. Toen ik het plafond van het huis in 2009 onderzocht, maakte ik het voorzichtig los. En daar zag ik dan een plafondschildering die niemand onder de levenden ooit had gezien. Dat was een kippenvelmoment”, aldus De Prins. Restaurateur Johan Van Den Eede uit Malderen neemt de restauratie voor zijn rekening. De Prins hoopt dat het werk ooit een plaats zal krijgen in de trouwzaal van het gemeentehuis.

(Lees ook: ‘Kapelle-op-den-Bos viert 150 jaar schilder Evert Larock’)