kinderopvang.jpg

Kinderopvang voor werkloze ouders is er uit noodzaak

woe 28 jan 2015

Naar aanleiding van de uitspraken van Vlaams minister van Armoedebestrijding Homans (N-VA) stond er vanmiddag een actualiteitsdebat over de kinderopvang op het programma. Homans herhaalde dat haar interview geen pleidooi was voor een gescheiden kinderopvang. Nochtans bestaan er dergelijke aparte initiatieven. Zo vangt Pomato in Vilvoorde al enkele jaren kinderen op van werkloze ouders. Dit initiatief is er vooral uit noodzaak, zeggen de initiatiefnemers. 

Homans liet weten dat ze niet verkeerd geciteerd werd in het interview in De Zondag. “Wel is de heisa ontstaan nadat een krant enkele zinnen uit het interview had heeft gehaald en daarover een artikel heeft geschreven”, aldus Homans in het Vlaams parlement. “Maar het interview was zeker geen pleidooi voor aparte circuits”, benadrukt Homans die hierover door oppositie en meerderheid de voorbije dagen onder vuur werd genomen.

Nochtans bestaan er dergelijke aparte initiatieven. En die zijn niet stigmatiserend bedoeld, ze zijn er vooral uit noodzaak. Zo is er in Vilvoorde sinds enkele jaren Pomato, een kinderdagverblijf voor kinderen van werkzoekende ouders die gaan solliciteren of  een opleiding volgen.  Zij vinden vaak moeilijk snel een geschikte kinderopvang.

Pomato, een initiatief van onder meer het OCMW en de stad Vilvoorde, zag in 2012 het levenslicht. Vanaf dag één zat de opvang aan het maximum van haar capaciteit.

“De wachtlijsten in de kinderopvang zijn zeer lang. Dus er is een heel grote nood en met dit initiatief was er een leemte die werd opgevuld voor alleenstaande ouders”, verduidelijkt Sigrid Van Sever, die deze opvang in de regio coördineert voor Kind & Gezin.

Kinderopvang voor alleenstaande ouders die in een opleidingstraject zitten of zonder werk zitten is noodzakelijk, dat ziet men ook bij Pomato.”Je hebt enerzijds mensen die een opleiding volgen en die weten ook nooit welke opleiding er zal komen. Je begint met Nederlands en dan gaat dit over naar een andere opleiding. En dan heb je werkzoekenden die plots werk hebben gevonden maar geen opvang hebben voor de kinderen. Op die nood proberen wij in te spelen”, verduidelijkt Van Sever.

[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"25312","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"343","width":"610"}}]]

Met het nieuwe decreet is het volgens Van Sever niet altijd makkelijk om met die flexibele kinderopvang om te gaan. Pomato in Vilvoorde is vrij uniek. In Antwerpen bestaat er een gelijkaardig project: OKIDO, de occasionele kinderopvanginitiatieven. Maar het is geen sinecure om dergelijke initiatieven op te starten.

“We kunnen het enkel organiseren als er besturen zijn die ons daarin financieel willen ondersteunen. Bovendien is het niet eenvoudig om de ouders te begeleiden in de administratieve molen. We hebben nu het gevoel dat we meer met de administratie bezig zijn dan met de ondersteuning op de werkvloer”, aldus Van Sever.