tuinbouw2.png

Land- en tuinbouwers maken zich zorgen over aanhoudende droogte

woe 14 jun 2017

2017 is tot nu toe een verschrikkelijk jaar voor de land- en tuinbouwers in onze regio. In april verwoestte de late nachtvorst al een groot deel van de oogst. En nu veroorzaakt het uitzonderlijk droge weer nieuwe problemen. Bij appel- en perenbedrijf Fruitburght in Bever maken ze zich zelfs al zorgen over de oogst van volgend jaar.

Door de late nachtvorst rekent zaakvoerder Patrick Demeulemeester maar op 15 tot 20 procent van een normale oogst. En nu brengt de aanhoudende droogte ook nog eens de oogst van volgend seizoen in gevaar. “Door de extreme droogte zoeken de bomen extra voedingsstoffen. Maar als het nu plots enorm zou gaan regenen, krijgen we daardoor een enorme scheutgroei maar geen ontwikkeling van de bloembot”, verduidelijkt Demeulemeester. Ook de bladstand bij jonge bomen is veel bleker dan bij de oudere bomen. Jonge bomen zijn immers minder diep geworteld en hebben dus veel problemen om het grondwater te gaan opzoeken.

Om uit de schulden te blijven, hebben Patrick en zijn vrouw beslist om alvast een extra baan aan te nemen buitenshuis. “Want het fruit is wel bevroren, maar de kredieten zijn dat niet. Die blijven verderlopen en die moeten we rechthouden”, besluit Demeulemeester.