don_bosco_halle_0.jpg

Leerlingen in Halle en Liedekerke spijbelen het meest

don 11 mei 2017

Halle en Liedekerke spannen de kroon wat betreft spijbelen in het Pajottenland. Ondanks het feit dat het probleem zich vooral voor doet in het secundair onderwijs, komt het ook voor in het lager onderwijs. In Liedekerke spijbelde vorig schooljaar maar liefst 21,55% van de schoolgaande kinderen. In Halle 17,28%. De cijfers zijn van de krant Het Nieuwsblad. 

Ter vergelijking de cijfers in andere gemeenten met secundaire scholen. Dilbeek: 11,33%, Lennik: 10,22%, Roosdaal: 7%, Sint-Genesius-Rode 6,6% en Beersel: 3,5%.

Het is zoeken naar oorzaken voor de hoge spijbelgraad in Liedekerke en Halle. Mogelijk is er een verband met het feit dat er meest gespijbeld wordt in het beroepsonderwijs of het deeltijdsberoepsonderwijs. Liedekerke en Halle hebben nogal wat scholen die dat type onderwijs aanbieden. In beide gemeenten zitten ook  veel leerlingen die uit Brussel komen waar de sociale controle wellicht minder groot is. Een link tussen spijbelgedrag en kansarmoede is er alvast zeker. 

Intussen relativeert Jethro De Schinckel, directeur van de enige middelbare school in Liedekerke, de cijfers wat betreft de gemeente Liedekerke: "Ik heb de officiële cijfers van mijn school nagekeken voor schooljaar 2015-2016 en het gaat over 13 leerlingen (van de 200) die 30 of meer halve dagen ongewettigd afwezig waren. M.a.w. 6,5% van mijn schoolpopulatie. Voor dit schooljaar is er zelfs een daling zichtbaar (7 leerlingen). Die daling is een bewijs dat het spijbelactieplan van de school vruchten afwerpt."