coovi2.jpg

Lerarenopleiding COOVI Anderlecht bedreigd

vrij 27 mei 2016

Het Centrum voor Volwassenonderwijs COOVI in Anderlecht dreigt 15% van zijn cursisten kwijt te spelen door hervormingen van minister van onderwijs Hilde Crevits. Die vindt dat de lerarenopleiding niet thuis hoort in een CVO, maar wel in een hogeschool of universiteit. 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft een conceptnota klaar waarin de lerarenopleidingen uit het aanbod van CVO's verdwijnt. Wie voor de klas wil staan moet vanaf 1 september 2019 een lerarenopleiding volgen aan een hogeschool of universiteit. Enkel zo behaal je een officieel bachelor- of masterdiploma dat ook geldig is in het buitenland. Maar de CVO's vrezen dat de drempel voor veel cursisten te hoog wordt. “Wij hebben heel wat mensen met praktijkervaring die de stap durven zetten naar het onderwijs en bij ons een lerarenopleiding volgen. Die gaan volgens ons niet de keuze maken om naar een universiteit te gaan. Die stap is veel te groot”, verduidelijkt Katrien Dedobbeleer, directeur van het CVO COOVI. “Men voorspelt voor 2023 al 35% tekort aan leraren in het secundair. Wij vrezen dat er door deze maatregel een nog groter tekort komt”, aldus nog Dedobbeleer.

Elk jaar volgen een 300-tal cursisten de lerarenopleiding aan het CVO COOVI in Anderlecht. Als de opleiding verdwijnt verliest het CVO 15% van z'n cursisten. Volgens Vlaams minister van Onderwijs Crevits moeten de CVO's zich meer richten naar cursisten die hun diploma secundair onderwijs willen behalen of Nederlands willen leren. Intussen is een petitie gestart om de plannen van Crevits te dwarsbomen.