Levedale Merchtem wacht al 8 jaar op groen licht nieuwbouw

woe 2 sep 2015

De nieuwbouw voor het woon- en begeleidingscentrum voor Levedale in Merchtem is uitgesteld omdat de Vlaamse overheid er dit jaar geen geld voor heeft. De 12 bewoners met een verstandelijke beperking blijven daarom nog enkele jaren in Sint-Alexius.

“We zijn al van in 2007 bezig met de nieuwbouw voor 14 mensen met een verstandelijke beperking aan de Reedijk in Merchtem", zegt directeur Danny Vanderstappen van het Woon- en Begeleidingscentrum Levedale in de Biest in Wolvertem. Daar worden een 30-tal mensen met een verstandelijke beperking opgevangen. Maar Levedale groeit, en kreeg enkele jaren geleden ook al een gebouw van de gemeente Merchtem in de Stationsstraat in bruikleen voor 5 bewoners. Merchtem gaf daarnaast ook bouwgrond ter beschikking voor een nieuwbouw aan de Reedijk, goed voor 14 plaatsen. “Maar de eerste spadesteek moet nog gebeuren”, zucht Danny Vanderstappen. “De bouwvergunning is na vertragingen door stedenbouwkundige voorschriften over onder andere een voetweg, nu eindelijk goedgekeurd. Maar dit jaar heeft de Vlaamse overheid geen geld voor subsidies, en staat het project jammer genoeg 'on hold'. We hopen snel dat er subsidies vrijkomen, want onze bouwvergunning is ook maar 2 jaar geldig”, zegt Vanderstappen.

Levedale heeft in al die jaren via heel wat benefietacties gespaard voor de nieuwbouw, maar kan het project alleen niet financieren. De nieuwbouw in Merchtem wordt geraamd op 2.250.000 euro, en de bouw zou na aanvang 1,5 jaar duren.

Het ziet er dus naar uit dat de 12 bewoners nog enkele jaren in Sint-Alexius in Grimbergen moeten blijven. Levedale wil daarom meer aansluiting vinden met de bewoners van Grimbergen. “Daarom zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers omdat dit een verrijking en meerwaarde is, zowel voor het personeel als de bewoners. We zoeken vrijwilligers die met onze volwassenen met een beperking eens een uitstap willen doen naar de markt of het zwembad of een 'buddy' willen zijn. Wie een klein huisdier heeft, is ook welkom voor een wandeling, want onze bewoners zien graag dieren. Momenteel is er één vrijwilligster die al kookt”, zegt teamcoördinator Tine Paenhuys.


Burgemeester Eddie De Block (Open Vld) van Merchtem hoopt dat Levedale snel aan de nieuwbouw kan beginnen. Merchtem is samen met Grimbergen, Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos en Meise één van de partners van Levedale. Er worden dan ook heel wat mensen uit die gemeenten opgevangen door Levedale. “Daarom stellen we gratis grond ter beschikking. Bovendien zullen we zodra de nieuwbouw af is, op vrije momenten ook het vlakbij gelegen August De Boeckhuis ter beschikking stellen aan Levedale voor crea-ateliers”, aldus de burgemeester.