lieremolen_grimbergen.jpg

Liermolen Grimbergen maalt opnieuw

vrij 15 jul 2016

Het rad van de Liermolen aan de Maalbeek in Grimbergen kan sinds vandaag opnieuw draaien. Het Museum voor de Oudere Technieken wil er vanaf volgende maand opnieuw maaldemonstraties organiseren.

De Liermolen is een oude graanwatermolen die al enkele decennia in het bezit is van de gemeente. Het Museum voor de Oudere Technieken organiseerde er maaldemonstraties, maar door stabiliteitsproblemen moest het rad worden stilgelegd. Maar daar zal nu verandering in komen. “De laatste maanden is hier naarstig doorgewerkt. Men heeft het hellewiel volledig gedemonteerd en voorzien van nieuwe kammen. Aan de buitenzijde is het rad gedemonteerd, verzinkt en opnieuw gemonteerd”, verduidelijkt Marc Van Godtsenhoven, schepen van Erfgoed.

De restauratie kost zo’n 54.000 euro die voor zo’n 80% gesubsidieerd wordt door Onroerend Erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant. Het rad van de molen werd vandaag voor het eerst met succes getest. De komende weken wordt ook het binnenwerk getest, zodat er binnenkort effectief kan worden gemalen.

Meer informatie over de maaldemonstraties kan je vinden op de website van het Museum voor de Oudere Technieken.