energie_meise.jpg

Londerzeel en Meise gaan samen voor energiezuinige gebouwen

din 9 jan 2018

Londerzeel en Meise maken vanaf 2018 maar liefst 18 publieke gebouwen energiezuiniger dankzij een zogenaamd intergemeentelijk energieprestatiecontract (EPC). Het is de eerste keer in Vlaanderen dat twee gemeentes daarvoor de krachten bundelen en een samen een dossier indienen.

Dankzij EPC-projecten kunnen gemeenten 20 tot 25% aan energie in hun gebouwen besparen, waardoor ze ook minder CO2 uitstoten. Vaak gaat het om verouderde gebouwen waarvoor gemeenten de financiële middelen niet hebben om ze te renoveren.

De provincie Vlaams-Brabant werkte daarom een vernieuwend coachingtraject uit om de gemeenten te ondersteunen bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in hun gebouwen.

“Dit project toont aan dat gemeenten, met de nodige bovenlokale steun, succesvolle energieprojecten kunnen opzetten die de CO2-uitstoot beduidend terugdringen”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid.

Vanaf dit jaar staat ENGIE Cofely gedurende 15 jaar in voor het onderhoud van de gemeentelijke en OCMW-gebouwen en voor het uitvoeren van de verschillende energiebesparende maatregelen. Zo zijn er plannen voor onder meer nieuwe dakisolatie, zonnepanelen op 11 gebouwen en het plaatsen van condensatieketels.

“We zijn er trots op dat de gemeenten Londerzeel en Meise voor ons hebben gekozen. Er groeit een nieuwe dynamiek tussen de openbare en privésector om gebouwen energiezuiniger en duurzamer te maken, ”besluit Stan de Pierpont van bij ENGIE Cofely.