windturbine3.jpg

Luchthaven belemmert bouw extra windturbines in Vlaams-Brabant

don 21 dec 2017

In onze provinvie kwamen dit jaar 3 nieuw windturbines bij, maar verdween er ook eentje op het terrein van Colruyt in Halle. Dat blijkt uit cijfers van VWEA, de Vlaams Windenergie Associatie. VWEA onderhandelt met de luchthaven om de bouw van meer windturbines in Vlaams-Brabant mogelijk te maken.

Het afgelopen jaar werden in Vlaanderen 80 nieuws windturbines bijgebouwd, samen goed voor een bijkomend vermogen van 226 MW. Dat brengt het totaal vermogen aan windenergie in Vlaanderen op 1148 MW. Het totaal vermogen aan windenergie bedraagt nu 1148 MW, terwijl dat in 2016 nog 922 MW was. Een goed resultaat, zegt de VWEA, mede te danken aan het uitgestippelde beleid. Wanneer men dit beleid handhaaft en hindernissen wegwerkt, zijn de doelstellingen van het Energiepact haabaar, stelt de windenergiesector.

In onze provincie kwamen 3 windturbines bij en er verdween eentje, op de site Dassenveld van Colruyt in Halle. De luchthaven van Zaventem is dan weer een belemmering voor het bouwen van extra windturbines.

Bart Bode van de Vlaamse Windenergie Associatie hoopt dat er nieuwe regels en afspraken komen. "We onderhandelen met Belgocontrol zodat we  meer windmolens kunnen bouwen en zodat alle vliegtuigen veilig kunnen landen en opstijgen. Ook met de militaire luchthaven zijn we aan het onderhandelen want er kunnen echt veel meer windmolens gebouwd worden in Vlaams-Brabant."