school_beersel_0.jpg

Machelen maakt schoolomgevingen verkeersveiliger

woe 21 feb 2018

De verkeersveiligheid rond de Machelse scholen wordt aanzienlijk verbeterd. De gemeente heeft daarvoor een reeks maatregelen uitgewerkt die op de eerstvolgende gemeenteraad wel nog moeten goedgekeurd worden. Tegen volgend schooljaar moeten de maatregelen van kracht gaan.

De voorbije maanden werden schooldirecties, leerlingen, ouders, leraars, politie en gemeenschapswachten bevraagd over de veiligheid aan de Machelse scholen. Algemene conclusies uit meer dan 300 antwoorden zijn de afwezigheid van de politie, het storende parkeer- en stationeergedrag van ouders en grootouders, een te hoge snelheid, de hoeveelheid verkeer langs de schoolpoort en de afwezigheid van signalisatie wanneer auto’s een schoolpoort naderen.

Een reeks maatregelen moet dat oplossen. Zo wordt de wijkpolitie straks dagelijks ingezet voor toezicht aan de schoolpoort en komen er aaneengesloten zones 30 in de dorpskernen. Verder komen er aan de scholen snelheidsmeters, waarschuwingsborden en octopuspalen die wagens erop attent moeten maken dat ze een school naderen. Tot slot komen er ook fietsstraten en een kiss & ride-zone in de De Reinelaan.

“We zullen al deze maatregelen kunnen invoeren tegen begin van het nieuwe schooljaar. Ondertussen blijven uiteraard onze gemeenschapswachten het toezicht aan de schoolpoorten doen. Via een informatiebrochure gaan we tijdig aan de inwoners en de leerlingen communiceren. Het hele project zal ook in de komende periodes verder opgevolgd worden door de werkgroep veilige schoolomgeving”, besluit Machels Schepen van Mobiliteit Dirk De Wulf.