brand_mater_dei.jpg

Medisch rampenplan van kracht na brand in Mater Dei in Pepingen

din 17 jan 2017

Het ziet er naar uit dat de bewoners van het rusthuis Mater Dei in Heikruis (Pepingen) kunnen terugkeren naar hun kamers. Even werd een evacuatie overwogen nadat er een brand was gemeld in de kelder van het rusthuis. Uit voorzorg werd ook het medisch rampenplan afgekondigd. 

De brandweer kwam rond 18u 30 massaal ter plaatse nadat er een brand was gemeld in de kelder van het gebouw. Vrij snel werd duidelijk dat de impact beperkt was en dat er vooral rookontwikkeling was ontstaan door een defect aan een brander van de verwarmingsinstallatie.

Even werd een evacuatie overwogen omwille van de rookontwikkeling. Daarom werd er een medische commandopost opgericht en werden er tal van ziekenwagens opgetrommeld uit Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Ook door de koude minima zou een verblijf in een rusthuis zonder verwarming nefaste gevolgen kunnen hebben voor de bewoners.

Maar technici hebben intussen een deel van de verwarmingsinstallatie opnieuw kunnen opstarten. Ook de kamers werden uitgebreid verlucht waardoor de CO-waarden fors gedaald zijn. De bewoners zijn dus kunnen terugkeren naar hun kamers.

Tijdens de hele operatie is er nooit paniek geweest. Ook het personeel van Mater Dei heeft zeer adequaat gereageerd. Na de brandmelding werden alle bewoners meteen naar een centrale zaal geëvacueerd. Ook de familieleden werden vrij snel op de hoogte gebracht en opgevangen door het personeel.