Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Meer dan 1.200.000 fietsers geteld op fietsroutenetwerk provincie

Meer dan 1.200.000 fietsers geteld op fietsroutenetwerk provincie

In de eerste helft van dit jaar maakten 1.238.176 fietsers gebruik van het fietsroutenetwerk van de provincie Vlaams-Brabant. Dat blijkt uit tellingen op de dertien meetpunten. De kanaalroute tussen Leuven en Mechelen is de populairste fietsroute van Vlaams-Brabant.

 

Het fietsroutenetwerk van de provincie Vlaams-Brabant verbindt de belangrijkste gemeentelijke kernen en attractiepolen voor werken, onderwijs en winkelen van de hele regio met elkaar en telt momenteel ruim 2.400 kilometer.

Van 1 januari tot en met 31 juli dit jaar bleek de populairste fietsroute de fietssnelweg tussen Leuven en Mechelen F8) te zijn. Op het meetpunt in Herent registreerde de provincie bijna 178.400 fietsbewegingen. In de maanden mei en juni kwamen er dagelijks gemiddeld 1.100 fietsers voorbij.

Ook de Demerdijk in Werchter (BFF) is een populaire fietsroute, onder meer omdat het muziekfestival Rock Werchter daar voor heel wat extra fietsverkeer zorgt.

De derde plaats is voor de F3, de fietsroute tussen Leuven en Brussel. De meetpunten in het park van Tervuren (F29) en op de Kanaalroute Halle-Brussel (F20) vervolledigen de top-5.

Toename met bijna 70 procent op F3 Leuven-Brussel
De vaste teller op de F3 tussen Herent en Leuven registreert fietsers sinds april 2012. Daar blijkt dat het aantal fietsers sindsdien toeneemt. In 2017 werd voor dezelfde periode als toen een stijging van bijna 70 procent gemeten. Het zachte voorjaarsweer kan deze grote stijging gedeeltelijk verklaren, maar al sinds 2013 worden daar elk jaar steeds meer fietsers geteld.