tak2.jpg

Meerderheid Linkebeek houdt vast aan Thiéry

din 8 sep 2015

De gemeenteraad van Linkebeek heeft maandagavond geen nieuwe kandidaat-burgemeester voorgedragen. Bevoegd minister Homans (N-VA) had op een nieuwe voordracht aangedrongen voor 15 september. Om haar vraag kracht bij te zetten stuurde ze provinciegouverneur De Witte als regeringscommissaris naar de gemeenteraad. 

Damien Thiery is al 8 jaar waarnemend burgemeester van Linkebeek, maar werd nooit benoemd omdat hij de taalwetgeving meermaals overtreden heeft. Thiéry ging tevergeefs in beroep bij de Raad van State. Volgens de wetgeving is bij zo’n arrest de gemeente verplicht om een andere burgemeesterskandidaat voor te dragen.

Minister van Binnenlands Bestuur Homans heeft daar al verschillende keren op aangedrongen maar daar wil de meerderheid dus niet op ingaan. Daarom stuurde ze gisteravond provinciegouverneur Lodewijk De Witte als regeringscommissaris naar de gemeenteraad.

Maar dat heeft niet veel indruk gemaakt op het gemeentebestuur. Opnieuw werd er geen andere kandidaat voorgedragen. “Niemand heeft zin om mij te vervangen omdat dit tegen de wil van de bevolking is. Ik beschik immers over een meerderheid van 13 op 15 zetels. Dus als er geen consensus is over een nieuwe voordracht blijft de eerste schepen waarnemend burgemeester”, zegt Thiéry.

De gemeenteraad werd bijgewoond door leden van het TaalAktieKomitee, kortweg TAK. Zij hadden de rode loper uitgerold voor de provinciegouverneur.”Hopelijk komt hij snel terug en krijgt hij dan ook een krachtig mandaat. Thiéry is onverbeterlijk. Hij kan zo nooit de voorbeeldfunctie vervullen die Vlaanderen van zijn burgemeesters verwacht”, zegt Roel De Leener van het TAK. (foto: Mozkito)