merchtem_containerpark2.png

Merchtem wil nieuwe intercommunale voor afvalverwerking oprichten

din 27 sep 2016

In Merchtem zijn er vergevorderde plannen om binnenkort een nieuwe, veel grotere, intercommunale op te richten voor de inzameling en verwerking van het huisafval. Op dit moment doet Merchtem, net als 19 andere gemeenten uit onze regio, hiervoor een beroep op de intercommunale Haviland.

Architect van deze nieuwe intercommunale is de Merchtemse burgemeester Eddie De Block. Bij het overleg zijn ook gemeenten betrokken die niet bij Haviland zijn aangesloten. De nieuwe intercommunale zou de huisvuilophaling- en verwerking efficiënter aanpakken. En dat zou volgens de eerste berekeningen voor de gemeenten een besparing van 15 a 20% opleveren.

Op die manier zou Merchtem alleen al voor de huisvuilophaling jaarlijks 150.000 euro kunnen besparen. Dat is deels een gevolg van een schaalvergroting. Hoe meer tonnages je aanbiedt, hoe interessanter de tarieven. Daarnaast is het ook de bedoeling om de recyclageparken beter op elkaar af te stemmen. “Het zou toch beter zijn dat iemand van Mollem bij ons terecht kan met zijn afval en mensen van op de Klei in Merchtem terecht kunnen in Opwijk”, verduidelijkt David De Valck, schepen van Milieu.

De intercommunale bestaat nog niet, maar het gemeentebestuur is zo zeker van de goede afloop dat het nu alvast de milieubelasting heeft afschaft. (Lees ook: Merchtem schaft milieubelasting af’)