image004.jpg

Nieuwe fietsgeleidingslijnen moeten fietscomfort verbeteren

din 15 aug 2017

Nieuwe markeringen voor fietsoversteekplaatsen, zogenaamde fietsgeleidingslijnen, moeten fietsers en motorfietsers het comfort bieden de rijbaan veilig te kunnen kruisen. Vier gemeenten in onze regio krijgen zo’n fietsgeleidingslijnen: Grimbergen, Kraainem, Vilvoorde en Zemst. 

Meer dan 1 op 3 Vlamingen haalt bijna nooit zijn stalen ros van stal. Zo’n 20% zegt dat ze worden afgeschrikt door het gebrek aan (goede) en eenduidige fietsinfrastructuur. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts verhoogt daarom fors het investeringsbudget voor de fiets. Deze legislatuur wordt er nog 300 miljoen euro geïnvesteerd in fietsinfrastructuur, zoals bijvoorbeeld in nieuwe fietsgeleidingslijnen.

Om de geleiding voor de fietsers te verbeteren én de aandacht van de automobilist te verhogen, wordt op bepaalde types kruispunten aan het begin van de oversteek op de rijbaan een wit fietslogo aangebracht. Naast het fietslogo wordt over de breedte van de rijbaan een onderbroken markering geplaatst, bestaande uit wit gemarkeerde blokjes. Deze markering wordt enkel op kruispunten aangebracht die voorrangswegen dwarsen.

Op deze plaatsen in vier gemeenten binnen onze regio komen fietsgeleidingslijnen.

Locatie

Gemeente/Stad

N1

Zemst

N202

Grimbergen

N1 Schaarbeeklei

Vilvoorde

R22

Kraainem