nieuwsneuzen-presentatie2.jpg

Nieuwsneuzen RINGtv op Vlaams Mediawijs Congres

woe 27 sep 2017

Welk nieuws maken we voor jongeren en hoe kunnen we hen bereiken? Dat was vandaag de hamvraag tijdens het Vlaams Mediawijs Congres. Een van de praktische voorbeelden die werden aangehaald was het Nieuwsneuzen-project van RINGtv. Daarbij gingen jongeren zelf op zoek naar het nieuws uit hun regio. 

Drie maanden lang namen 5 scholen deel aan de Nieuwsneuzenwedstrijd van RINGtv. De bedoeling was om de redactie zoveel mogelijk nieuws te bezorgen uit hun leefwereld en uit hun omgeving. De klas die na drie maanden de meeste scoops had doorgestuurd, won een fuif. Die eer was weggelegd voor Zavo Zaventem.

Het hele project werd vanmiddag uitgebreid besproken tijdens een congres van Mediawijs, het Kenniscentrum voor Mediawijsheid van de Vlaamse overheid. Naast RINGtv stelde ook  de VRT zijn jongste nieuwsproject voor jongeren voor: ‘Klaar’. Dat is een nieuwsuitzending op maat van jongeren van het secundair onderwijs. En de Nederlandse openbare omroep (NOS) gaf er toelichting bij digitale producten en apps die specifiek ontwikkeld werden voor jongeren.